Ból gardła – co robić, kiedy pojawi się nieprzyjemne uczucie podczas przełykania?

kobieta z obolalym gardlem

Zanim zastosujesz antybiotyk, spróbuj naturalnych metod radzenia sobie z bólem gardła. Do lekarza udaj się wtedy, kiedy nie będą one wystarczające. Oto domowe sposoby na łagodzenie infekcji dróg oddechowych i jamy ustnej.

Ból gardła występuje zwykle jako jeden z objawów przeziębienia, nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale także letnim, na skutek szybkich zmian temperatur. Objaw wywołują wirusy, infekcje i bakterie. Choroba może mieć łagodniejszy przebieg i wtedy warto oprócz domowych sposobów wspierać się pastylkami do ssania jak Cholinex, który ma miejscowe działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Działa także przeciwbakteryjnie wobec niektórych drobnoustrojów patogennych. Co warto dodatkowo aplikować?

Niezawodna płukanka z wody i soli

Kiedy boli gardło, przepłukuj je wodą z solą. Takie działanie skutecznie skraca czas trwania infekcji bakteryjnej. To bezpieczna metoda na ból gardła u dzieci powyżej szóstego roku życia i stary sposób, wykorzystujący antybakteryjne i dezynfekujące działanie soli. Co ważne płukanie gardła wodą z solą działa również przeciwobrzękowo, a to z kolei zmniejsza ból, gwarantując większy komfort funkcjonowania chorego. Płucz gardło co najmniej dwa razy dziennie w proporcjach: szklanka ciepłej wody i łyżeczka soli. Płynu nie powinno się połykać, by zbyt duża ilość soli w organizmie nie spowodowała z kolei odwodnienia. Czasem sól zastępuje się sodą oczyszczoną lub wodą utlenioną.

Naturalne antybiotyki – czosnek i miód

Kolejnym domowym sposobem łagodzącym ból gardła jest picie herbaty z miodem, cytryną i malinami. Miód działa antyseptycznie, zmniejsza obrzęk błon śluzowych i rozrzedza wydzielinę. W przeziębieniu stosowany jest również jako środek napotny, nasenny i uspokajający. Dodatkowo wykazuje on działanie regeneracyjne organizmu, dzięki czemu przyspiesza powrót do zdrowia. Maliny i cytryna również hamują rozwój infekcji. Należy pamiętać także o piciu klasycznego lub roślinnego mleka z masłem oraz miodem – napój nawilża i uśmierza wszystkie przykre dolegliwości. Czosnek z kolei działa jak mocny antybiotyk – sprawdza się znakomicie jako naturalne remedium przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne oraz przyspiesza zwalczenie bólu gardła. Warto zjeść go razem z kanapką, ale można także ssać obrany ząbek przez 5-10 minut lub rozdrobnić i dodać do lekko podgrzanego mleka z miodem.

Domowe napary

Pomocny jest wywar z siemienia lnianego. Do szklanki wody należy dodać dużą łyżkę ziaren lnu i gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut. W celu wzmocnienia właściwości rośliny warto dodać do preparatu miód lub sok z malin. Najlepsze działanie na ból gardła wykazuje siemię lniane z miodem. Płyn po wypiciu pokryje przełyk cienką i działającą jak balsam błonką, redukując drapanie i dolegliwości bólowe, a nawet uporczywy kaszel. Warto zastosować również płukanki z szałwii i rumianku. Najkorzystniejsze dla obolałego gardła jest połączenie szałwii z jeżówką.

W wielu przypadkach niezbędne jest właściwe nawilżenie i natłuszczenie gardła, dlatego pomaga oliwa z oliwek, rosół z kury czy masło. Zwykła woda jest niezbędna, gdyż w czasie choroby należy pić ją w dużych ilościach – minimum 2-2,5 litra na dobę. Gdy ból gardła trwa jednak dłużej niż 4 dni i nasila się, wtedy skontaktuj się z lekarzem. Oprócz problemów z przełykaniem i pieczenia mogą pojawić się inne symptomy jak gorączka, dyskomfort w oddychaniu czy też bóle stawów. Wtedy nie lekceważ objawów i koniecznie odwiedź specjalistę.

Pokrewne Tematy